Schuimbeton

We leveren schuimbeton (ook wel cellenbeton of gasbeton genoemd). Door het gebruik van schuimbeton wordt de woning beter geïsoleerd, wat resulteert in een duurzamere woning. 

Eigenschappen schuimbeton

Schuimbeton (ook wel cellenbeton of gasbeton genoemd) is een vloeibare mortel, verpompt door een pomp. Een standaard afstand kunnen wij hanteren van 100 meter (horizontaal) en 30 meter (verticaal). Indien we een langere afstand moeten overbruggen, dan is dit mogelijk in overleg. Schuimbeton vlakt zichzelf uit en hoeft niet verdicht te worden. Schuimbeton is een mengsel van: Cement (evt. verschillende soorten), fijn zand, water, schuimmiddel en vulmiddelen.

Het volume gewicht van schuimbeton ligt tussen de 450 en 1800 kg/m3 en wordt bepaald door de hoeveelheid in te brengen schuim. Het materiaal is eenvoudig te verwerken en goed recyclebaar. De waterindringing is bij schuimbeton nagenoeg nul omdat de luchtbelletjes geen doorlopend stelsel vormen. Hierdoor wordt schuimbeton nagenoeg ongevoelig voor vorst en/of krimp.

 • Gesloten celstructuur
 • Isolerend
 • Goede vorst/dooi weerstand
 • Licht van gewicht
 • Recyclebaar

Toepassingen schuimbeton

 • Isolatie voor kruipruimte: Bij nieuwbouw wordt schuimbeton gebruikt in plaats van polystyreen of Argex korrels, bij renovatie ter vervanging van verrotte of door zwam aangetaste houten vloeren. Hierbij wordt de gehele houten constructie verwijderd en plastic aangebracht op de vloer van de kruipruimte en tegen de wanden. Schuimbeton type 450 wordt aangebracht en afgedekt met 50 a 60 mm afdekvloer met krimpnet waar de vloerverwarming op zou kunnen worden bevestigd. Isolatiewaarde Rc 3,5 wordt al bereikt bij een laagdikte van 35 cm. De belasting op de bestaande fundering is nihil door het lichte gewicht.
 • Bodemafsluiting: Als afdekking van de grondlaag in kruipruimten waardoor het vochtprobleem onder de begane grondvloer wordt opgelost. Dikte 50 tot 100mm. Normaal wordt hiervoor type 1200 gebruikt, deze is zwaarder dan water
 • Werkvloeren: Als onderlaag voor de wapeningsnetten op middelgrote en grote bouwprojecten. Hier worden verschillende types voor gebruikt, van type 1400 tot type 2050
 • Rondom zwembaden: Schuimbeton zorgt er voor dat het zwembad minder snel afkoelt. Zelfs bij hittegolven blijft de grond koel vanaf 40cm of dieper. 

Voordelen en nadelen schuimbeton

 • Gewicht: Schuimbeton is redelijk licht. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de precieze samenstelling. Het lichtste wat wij kunnen leveren is schuimbeton type 450. Het type schuimbeton geeft het gewicht aan per m3. 
 • Materiaal: Een groot voordeel is dat het materiaal ongevoelig is voor rot en schimmels, dit maakt het zeer duurzaam. 
 • Plaatsen: Het plaatsen van schuimbeton is heel gemakkelijk, doordat het lichter is als water kan het gemakkelijk alle hoeken bereiken. 
 • Storten: Het storten van schuimbeton gaat gemakkelijk en snel. Wanneer u de voorbereidingen klaar heeft dan komen wij. Het storten wordt altijd uitgevoerd door onze eigen collega's.
 • Energielabel: Wanneer u uw woning isoleert, dan krijgt uw woning een hogere energielabel.  
 • Ongeschikt als dekvloer: Er zal altijd een dekvloer aangebracht moeten worden, dit doordat schuimbeton niet gebruikt kan worden als dekvloer.
 • Kruipruimte: Wanneer u uw kruipruimte vult met schuimbeton, dan kunt u natuurlijk niet meer bij uw kruipruimte onder de woning. Een kruipruimte kan er voor zorgen dat u vocht of schimmel of houtrot krijgt in de kruipruimte. In dit geval is het geen nadeel maar een voordeel.
 • Weersafhankelijk: Het storten is afhankelijk van het weer. Wij storten niet wanneer de tempraturen onder de 4 graden is. Bij buiten storten dient het droog te zijn en kunnen wij niet storten wanneer er regen bij komt. 

Subsidie mogelijkheden schuimbeton

 • Verlaagde BTW tarief: Indien uw woning ouder is dan 2 jaar, dan kunt u in aanmerking komen voor het verlaagde BTW tarief. Hier wordt een gedeelte berekend met 21% BTW en het andere gedeelte met 9%. 
 • ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing: Sinds 1 januari 2022 is het mogelijk onder voorwaarden dat u 30% subsidie ontvangt wanneer u uw koophuis isoleert. Let wel op, de subsidie geldt alleen bij 2 of meer maatregelen. Zie www.rijksoverheid.nl voor meer informatie. 

Voorbereiding schuimbeton

De voorbereidingen worden door u of uw aannemer gedaan. Lees onze verwerkingsvoorschriften door zodat u op de hoogte bent van wat wij van u verwachten. 

Prijs schuimbeton

De prijzen van schuimbeton variëren. Dit is afhankelijk van het gewicht en de benodigde hoeveelheid die bij uw project passen. Wilt u een gerichte prijs ontvangen? Vul het formulier onderaan de pagina in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 

Offerte aanvragen

U bent zelf verantwoordelijk voor het juiste aantal kubieke meters (m3). Bij verschillen hierin kan Dam Beton niet aansprakelijk gesteld worden.