Over ons

Dam Beton is een Fries familiebedrijf in Akkrum met een eigen betoncentrale. Wij produceren o.a. heipalen  industrieplaten, kavelpadplaten en megablokken. Verder leveren wij betonmortel, schuimbeton, stelconplaten, keerwanden, betonklinkers, steenschotten, houtenschotten, sleufsilowanden en dergelijke. Alles in 1e keus materialen. Maar ook geregeld aanbiedingen in bijvoorbeeld 2e keus, gebruikt of restpartijen. Alles wordt geleverd vanaf ons grote opslagterrein van 14 hectare. Tevens hebben wij deelnemingen in meerdere productielocaties van onder ander keerwanden, rundveeroosters en stapelblokken. Daarbij hebben wij een aantal importeurschappen van fabrikanten uit de Benelux en Duitsland.

 

Ontstaan Dam Beton

Ons betonbedrijf is ontstaan in het begin van de vorige eeuw in Nij Beets waar de Familie Dam al handelde in turf. Na de tweede wereldoorlog werd deze handel uitgebreid met foerage en de turf was inmiddels vervangen door kolen. Na de vondst van het aardgas stopte noodgedwongen de handel in kolen. Om het gebrek aan de kolenhandel te vervangen werd er begonnen met de handel in tegels. De firma was gevestigd aan de doorgaande weg in Nij Beets en al snel begon de handel in de gewassen grindtegels voortreffelijk te lopen. Het assortiment in de tegels werd alsmaar uitgebreid met een groter assortiment en spoorbiels. Op een geven moment kwam daar ook de handel bij van betonplaten. Omdat er veel vraag was naar betonplaten in Friesland bedacht Dam om de platen zelf te maken. Er werd daarom een betonmixer aangeschaft.

Verhuizing Dam Beton naar Akkrum

In de loods in Nij Beets werd met een eenvoudige installatie de betonmortel gemaakt voor de betonplaten. Aangezien dit niet voor een volledige week werk was werd er al snel begonnen om de betonmortel te verkopen aan boeren in de buurt. Deze betonhandel liep zo goed dat er al snel meer betonmixers werden aangeschaft. Op een gegeven moment waren er 3 locaties in Nij Beets waar de handel en productie in beton en materialen werd gedaan. Uitbreidingsmogelijkheden waren er niet meer en Dam Beton week in de jaren 80 uit naar Akkrum, centraal gelegen in Friesland. Daar werd ca 4 hectare industriegrond gekocht aan het grootscheepsvaarwater waardoor er verdere groei werd gerealiseerd.

Uitbreiding betonbedrijf

Door de jaren heen expandeerde het betonbedrijf in Friesland verder. Met een nog grotere uitbreiding in de handel van betonproducten als keerwanden, betonblokken, stalen balken, stalen buizen en een nieuwe heipalen fabriek. Inmiddels zijn dagelijks 10 medewerkers bezig om klanten te adviseren met allerhande materialen die wij kunnen aanbieden. Op onze website bieden wij u alvast een ruime keuze aan. Mocht er iets niet opstaan waar u naar op zoek bent, kunt u altijd geheelvrijblijvend contact opnemen voor een passende oplossing/aanbieding.